Efektywna praca programu do obsługi lokalu jest bardzo ważna. Szczególnie, gdy należy obsłużyć szczytowe okresy zamówień. Program Moja Pizzeria wychodzi naprzeciw tym potrzebom i umożliwia szybką autoryzację pracowników i ewidencję etapów realizacji zamówień za pomocą kodów kreskowych.
Każdy pracownik posiada swój indywidualny kod kreskowy nadany mu przez system. Kod ten może być również wprowadzony ręcznie. Warunkiem jest tylko jego zgodność z formatem EAN-8. Przykładowy identyfikator pracownika zawierający kod kreskowy przedstawiony jest na poniższym rysunku:
Taki kod kreskowy może być używany w module POS programu do obsługi pizzerii we wszystkich opcjach wymagających autoryzacji pracownika, np. rozpoczęcie pracy, rozpoczęcie zamówienia. W szczególności kod ten może być używany do oznaczania zamówień jako “gotowe”.
Zmiana statusu gotowości zamówień
Kontrola realizacji zamówień jest bardzo ważna. Program Moja Pizzeria w pełni wspiera taką kontrolę za pomocą szeregu opcji związanych z czasami przygotowania poszczególnych etapów realizacji. Zmiana statusu gotowości zamówienia może odbywać się za pomocą przycisków w oknie z listą zamówień do realizacji, jak również przy użyciu mechanizmu kodów kreskowych zamówienia drukowanych opcjonalnie na każdym wydruku. Jest to opcja dedykowana do użycia przez kucharzy, pizzermanów, w sytuacjach gdy różne nieczystości mogą zabrudzić ekran monitora dotykowego. W celu zmiany statusu zamówienia na gotowe (lub jego pozycji), pracownik musi najpierw dokonać autoryzacji korzystając ze swojego kodu kreskowego, a następnie odczytania kodu kreskowego z wydruku zamówienia. Po poprawnym odczycie obu kodów program POS zmieni status zamówienia na “gotowe”.
Wydruk kodów kreskowych odbywa się tylko na wybranych modelach drukarek kuchennych obsługiwanych przez program Moja Pizzeria. Aktualnie kody kreskowe są obsługiwane w programie z użyciem następujący modeli drukarek kuchennych:
- Star TSP-600
- Citizen S-310II
- Epson TM-88III